Historické povodně


1903 – Dlouhá řeka

Při odchodu ledu nastala pod Nedakonicemi ledová zácpa, která kriticky ohrozila vesnici. Jen díky hasičskému sboru, který na odstraňování ledu pracoval 2 dny a taktéž i přivolanému vojsku, které odstřelem uvolnilo led byla zácpa uvolněná a vesnice zachráněná.


Únor 1914 – Dlouhá řeka

Polovina obce byla zatopená vodou. Opět se ledové kry pod vesnicí při odchodu ucpaly. Voda nemohla odtéct, zvedla se a přelila se přes hráz a zatopila vesnici. 94 domků se úplně sesunulo a mnoho domků bylo velmi poškozeno. Povodeň byla hroznější, že byla v noci, kdy stavení se za rachotu se souvaly a sbor pilně a neohroženě celou noc na lodích zachraňoval, co se dalo. Na zatopených místech dosáhla voda až do poloviny oken. Po celé dva dny a celé noci zachraňovali hasiči majetek občanů.


Únor 1985 – Dlouhá řeka

Došlo k ucpání koryta potoka ledovými krami. Přes zimu byl totiž potok tak silně zamrznutý, že tloušťka ledu dosahovala až 40 cm. Ledy se zastavily u lávky poblíž pálenice, kde měli rybáři vybudované hrazení. Při zásahu musely být ledy rozsekávány ručně a odtahovány háky. Později byly kry vytahovány za pomocí lan a traktorů a jeřábu, který naši práci dokončil.


Červen 1979 - Morava i Dlouhá řeka

Největší povodně na Moravě.